Home » 2011 » Decembar » 4 » Akupunktura leči glavobolju
8:45 PM
Akupunktura leči glavobolju
 
Nedavna studija je dokazala da je akupunktura najefikasnije sredstvo protiv glavobolje, ali da drevna kineska terapija ne mora biti precizna da bi bila efikasna.

Rasprostranjena širom sveta, akupunktura je cenjena zbog blagotvornih efekata na bolove različitog porekla, pa i rešavanje nekih hroničnih bolesti poput migrena, alergija, pojedinih vrsta zavisnosti i slično.

U poslednje vreme najviše joj je bila posvećena pažnja kada je utvrđeno da je delotvornija od acetilsalicilne kiseline, odnosno aspirina kod tretiranja glavobolje.
U časopisu Cochrane Reviews kroz 33 odvojena istraživanja je objavljeno da akupunktura ne mora nužno da sledi kineske principe, odnosno "punktiranje" tačno određenih "energetskih" tačaka na telu da bi bila efikasna.

Tradicionalno objašnjenje efikasnosti akupunkture nalazi se u mreži "meridijana" odgovornih za tok energije, takozvani či. Duž tih meridijana se nalaze akupunkturne tačke u koje se zabadaju iglice ako dođe do poremećaja u čiju, odnosno bolesti.

Ipak, savremeni specijalisti za akupunkturu smatraju da je već od samih iglica zabodenih u određene delove tela moguće poboljšati stanje organizma jer ubodi blago podstiču nervni sistem a time i moždanu aktivnost.

"Ne bavimo se 'lažnom' akupunkturom, jer verujemo da je sve više dokaza koji podržavaju mehanizme iza onog što radimo", kaže dr Majk Kamins iz britanskog društva za medicinsku akupunkturu.

Studija Cochrane Reviews obuhvatila je 6.736 pacijenata koji su tretirani zbog blagih do jakih migrena tokom osam sedmica, a pacijenti koji su odlazili na akupunkturne tretmane prijavljivali su ređe glavobolje od onih koje su lečene lekovima.

Osim što je lečila, akupunktura je bila efikasna i kao sredstvo prevencije od ponovnih napada, u poređenju sa standardnim medikamentima.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 536 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]