Home » 2011 » Decembar » 5 » Hemikalije koje se koriste u proizvodnji kozmetike
10:16 AM
Hemikalije koje se koriste u proizvodnji kozmetike


Britanska kozmetička industrija godišnje ostvaruje profit od 6 i po milijardi funti, ali ono što se najčešće prećuti upravo je činjenica da su mnoge hemikalije od kojih se sastoje skupe kremice, maskare, ruževi i ostale ženama drage "sitnice", itekako štetne.

Novinarka Dawn Mellowship u svojoj je knjizi "Toxic Beauty" otkrila nimalo bezazlene podatke o opasnostima koje skrivaju šarene kozmetičke bočice, piše Daily Mail. Nedavno objavljeno istraživanje otkrilo je da hemikalije koje se najčešće koriste u proizvodnji kozmetike izazivaju neplodnost žena.

Najopasnije kozmetičke hemikalije su natrijum lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama. Ova se hemikalija jako brzo upija i taloži u organizmu, na primer u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Kod dece može čak prouzrokovati slepilo.

Opasan je i propilen glikol (propylene glycol), nezaobilazan sastojak u regeneratorima za kosu, losionima za telo, kremama i zubnim pastama, koji može trajno oštetiti jetru i bubrege. Vrlo opasnih ftalata ima u lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima, a osim što su potencijalno kancerogeni, mogu uzrokovati i deformacije fetusa.

Kao alternativa postoji tzv. prirodna kozmetika, ali i sa njom treba biti oprezan, s obzirom da minerali koje ima takva kozmetika takođe moraju proći određene hemijske i purifikacijske procese kako bi bili upotrebljivi. U svakom slučaju, takva je kozmetika mnogo sigurnija i zdravstveno prihvatljivija od one konvencionalne.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 486 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]