Home » 2011 » Decembar » 5 » Intenzivnim treningom protiv dijabetesa
10:12 AM
Intenzivnim treningom protiv dijabetesa


Energično trominutno vežbanje, dva puta tokom sednice može povoljno uticati na delovanje insulina, a time sprečiti razvijanje dijabetesa tipa 2, pokazali su rezultati istraživanja stručnjaka sa Univerziteta Heriot-Vot u Edinburgu.

Dijabetes tipa 2 je stanje u kojem organizam postepeno gubi sposobnost odgovarajućeg korišćenja insulina da bi se hrana pretvorila u energiju. Pogađa 246 miliona odraslih širom sveta, prenosi Rojters.

Veoma rigorozan način ishrane i znatna, redovna fizička aktivnost mogu da preokrenu tok ove bolesti, ali takvi zahtevi su preteški za mnoge obolele, tim pre što se ona u velikoj meri dovodi u vezu sa neaktivnim načinom života.

Džems Timons i njegov tim sa edinburškog univerziteta utvrdili su da samo sedam minuta fizičke aktivnosti nedeljno uspostavlja bolje funkcionisanje insulina.
Jake mišićne kontrakcije korisne

Šesnaestorica mladića u ranim dvadesetim, relativno slabe kondicije, ali inače zdravi, "vozili su" intenzivno trenažni bicikl četiri puta dnevno po 30 sekundi dva puta nedeljno.

Već nakon dve nedelje, ustanovljena je za 23 odsto veća efikasnost organizma u korišćenju insulina za čišćenje glukoze, odnosno šećera iz krvotoka.

Povoljan efekat kod ispitanika trajao je čak deset dana posle poslednje "vožnje".

Jake kontrakcije mišića pri intenzivnom naporu imaju blagotvoran efekat, smatraju autori studije i napominju da bi slično dejstvo na kontrolu šećera u krvi mogao da ima i sprint.

Učinak takve fizičke aktivnosti nije manji od efekta koji na funkcionisanje insulina ima više sati svake nedelje provedenih u treninzima izdržljivosti, objasnio je Timons, naglašavajući da je to idealno rešenje da oni koji nemaju vremena za više sati vežbi nedeljno ipak poprave svoje zdravlje.

Škotski tim nije proučio eventualno povoljno dejstvo takve fizičke aktivnosti na krvni pritisak ili telesnu težinu, ali napominje da je druga studija pokazala da je korisna za rad srca.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 515 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]