Home » 2011 » Decembar » 5 » Konzumiranje jaja povećava rizik od dijabetesa
10:12 AM
Konzumiranje jaja povećava rizik od dijabetesa

Osobe koje redovno doručkuju jaja možda su izložene povećanom riziku obolevanja od dijabetesa tipa 2, upozorili su američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard.

U dugogodišnjem istraživanju obavljenom na 57.000 odraslih Amerikanaca, tim sa Harvarda je utvrdio da su oni koji svakog dana pojedu po jedno jaje izloženi 55 do 77 odsto većem riziku da obole od šećerne bolesti, prenosi Rojters.

Jaja, prema njihovom savetu, treba konzumirati umereno - ne više od šest nedeljno.

Harvardski stručnjaci ne preciziraju kakva je povezanost uzimanja ove namirnice sa dijabetesom, ali se pretpostavlja da najvažniju ulogu u tome ima holesterol.

Neka ranija istraživanja na životinjama su pokazala da hrana bogata masnoćama povećava nivo šećera u krvi, kao i nivo insulina koji prerađuje šećer.

Prema rečima vođe istraživanja dr Ljuka Đusa, važno je da osobe sa većim rizikom od dijabetesa (bilo zbog porodične istorije ove bolesti ili zbog gojaznosti) nastoje da smanje ukupan unos holesterola, ne samo onog iz jaja.

Još bi bolje bilo da povedu računa o zdravim životnim navikama, održavajući normalnu težinu, redovno vežbajući i uravnoteženo se hraneći. Dr Đus naglašava da jaja sadrže i vrlo korisne nutritivne elemente - proteine, vitamine, minerale i "dobre" nezasićene masti.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 525 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]