Home » 2011 » Decembar » 5 » Ljubljenje: Sve je zaista samo hemija
10:20 AM
Ljubljenje: Sve je zaista samo hemija
 

Istraživači američkog Udruženja za unapređenje nauke poručili su danas, na Dan svetog Valentina, da ljubljenje pokreće kompleksni lanac hemijskih reakcija, i da loš poljubac može biti "poljubac smtri" za tek započetu vezu.

"Poljubac je mehanizam za ocenu srodne duše", rekla je Helen Fišer, jedna od učesnica skupa Udruženja održanog u Čikagu.

Fišer je rekla da ljubljenje predstavlja više od 90 odsto ljudske aktivnosti, ali da naučnici tek počinju da se aktivnije bave naukom ljubljenja, poznatom kao filematologija.

"Jedna teorija ljubljenja je da ono promoviše vezivanje dvoje ljudi", naglasial je Fišer.

Vendi Hil, istraživač iz Pensilvanije, koja je predstavila rezultate svog istraživanja, interesujući se isključivo za oksitocin, "ljubavni hormon" povezan sa osećanjima seksualnog zadovoljstva, vezivanja i materinstva. Istovremeno je proučavala i kortisol, poznat da dovodi do smanjenja stresa.
Zadatak istraživanja

Zadatak da se ljube ili samo drže za ruke i razgovaraju 15-ak minuta dobilo je 15 heteroseksualnih studenatskih parova između 18 i 22 godine starosti.

Rezultat krvi i pljuvačke pokazao je da je kod muškaraca iz grupe koja je imala zadatak da se ljubi, nivo oksitocina naglo skočio, dok je kod devojaka pao. Nivo kortisola pao je i kod jednih i kod drugih.

Hil je dodala da su devojke iz grupe za poljupce koristile kontraceptivne pilule i da je možda to uticalo na smanjenje "hormona ljubavi" kod njih, ali i da je prostor u kome su obavljali "svoj zadatak" bio vrlo neromantičan, što je možda imalo nekog uticaja.

Istraživanje Fišerove bilo je usmereno na tri primarna moždana sistema koji služe za sparivanje i reprodukciju: seksualnu želju, romantičnu ili strasnu ljubav, i osećaj vezivanja.

Njen zaključak je da ljubljenje aktivira različite hemikalije u organizmu koji stimulišu različite delove mozga. "Imamo dokaza da pljuvačka sadrži testosteron. I takođe imamo dokaza da se muškarci nezgrapnije ljube. Njihova usta su otvorenija prilikom poljupca čime nesvesno pokušavaju da "prebace" testosteron kako bi izazvali seksualnu želju kod devojke".

Fišerova je zaključila da je poljubac samo "vrh ledenog brega" i dodala da veruje da će naučnici pronaći razne hemijske sisteme u igri zavođenja "kojih za sada nismo svesni".
Category: LJUBAV I SEKS | Views: 2435 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]