Home » 2011 » Decembar » 4 » Male doze aspirina smanjuju rizik od raka
8:59 PM
Male doze aspirina smanjuju rizik od raka


Niske doze aspirina, kakve se uzimaju da bi se smanjio rizik od srčanog udara i šloga, takođe mogu da smanje i rizik od raka debelog creva, poručuju britanski lekari.

Dr Piter Rotvel i njegove kolege iz Bolnice Džon Retklif u Oksfordu, su ustanovili da se konzumiranjem aspirina smanjuje rizik od kolorektalnog kancera za četvrtinu, a smrt od te bolesti za trećinu, prenosi Rojters.

Rak debelog creva je, inače, druga najčešća vrsta kancera u razvijenim zemljama, posle raka pluća.

Oksfordski stručnjaci su do tog zaključka došli proučivši rezultate četiri velike studije, kojima je ukupno bilo obuhvaćeno 14.000 osoba. Polovina njih je svakodnevno uzimala male doze aspirina kao prevenciju srčanih oboljenja.

Takve manje doze aspirina se obično smatraju mnogo bezbednijim za korišćenje od velikih, koje kod nekih ljudi mogu da izazovu krvarenje u želucu i crevima.

Tokom oko osamnaest godina, kod 2,8 odsto učesnika pomenutih studija se pojavio rak debelog creva. Pri tom je kod onih koji su uzimali male doze aspirina, rizik da dobiju rak debelog creva tokom gotovo 20 godina bio smanjen za 24 odsto, a da umru od te vrste raka za 35 odsto.

Oksfordski stručnjaci zbog toga smatraju da bi lekari trebalo da prepisuju male doze aspirina kao vid primarne prevencije raka debelog creva, makar kod onih pacijenata kod kojih postoji povećan rizik od te vrste raka.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 528 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]