Home » 2011 » Decembar » 5 » Molekul u borbi protiv Alchajmera
2:23 PM
Molekul u borbi protiv Alchajmera

Grupa naučnika iz francuske laboratorije "Apoptoze" i američkog instituta BIAR (Buck Institute for Age research) otkrila je molekul koji može da se fiksira za receptor na membrani neurona koji utiče na pojavu Alchajmerove bolesti.

Tokom istraživanja sprovedenog na miševima ubrizgavanjem tog molekula izazvano je kod jedinki obolelih od Alchajmerove bolesti gubitak amiloidnih pločica čije je prisustvo u mozgu karakteristično za taj oblik demencije, kao i obnavljanje izgubljenih saznajnih sposobnosti.

Alchajmerova bolest je neurodegenerativno oboljenje moždanog tkiva koje dovodi do progresivnog i nepovratnog gubitka mentalnih sposobnosti.

Bolest karakteriše stvaranje amiloidnih, takozvanih "senilnih", pločica u moždanom tkivu, koje postepeno dovode do izumiranja neurona u celom mozgu ili u dve oblasti mozga koje utiču na učenje i pamćenje.

Najčešćim oblikom demencije pogođeno je oko 25 miliona starijih osoba u svetu.

Ne postoji lek protiv Alchajmerove bolesti, i lečenje se oslanja na smanjivanje simptoma, i usporavanje toka bolesti.

O obolelima uglavnom se brine njihova porodica koja je na stalnom oprezu zbog mogućnosti da bi pacijent mogao odlutati, uzrujati se ili zbuniti na način koji može biti opasan, ne samo za pacijenta već i za druge ljude oko njega.

Nemogućnost prepoznvanja lica izaziva ogromnu duševnu bol.

Teret sa kojim se suočavaju porodice donosi i veliku napetost, a kod osoba koje se brinu o obolelom od te teške bolesti, često se razviju psihološki i zdravstveni problemi zbog ogromnog stresa.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 616 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]