Home » 2011 » Decembar » 4 » Navike zbog kojih se brže stari
9:00 PM
Navike zbog kojih se brže stari


Istovremena sklonost ka četiri loše navike: pušenju, alkoholu, nedostatku fizičke aktivnosti i lošoj ishrani, mogu čoveka da učine i 12 godina starijim, pokazalo je istraživanje.

Nakon 20 godina praćenja skoro 5.000 odraslih Britanaca, naučnici su došli do zaključka da loše navike izuzetno nepovoljno utiču na zdravlje.

Te loše navike su: više od tri alkoholna pića dnevno za muškarce, odnosno dva za žene, manje od dva sata vežbanja nedeljno i uzimanje voća i povrća manje od tri puta dnevno. "Organizam osoba koje su sklone ovim navikama je i do 12 godina stariji u odnosu na one koji nisu imali nijednu od tih navika", rekla je glavni istračivač Elizabet Kvavik sa Univerziteta u Oslu.

Sve loše navike imalo je 314 osoba, a tokom trajanja studije umrlo je njih 91, odnosno 29 odsto. Među 387 najzdravijih ljudi, onih koji nisu imali nijednu od ovih navika umrlo je njih 32, odnosno osam odsto.

Najčešći uzroci smrti bile su bolesti srca i rak, oboljenja koja se vezuju za nezdrav način života. Elizabet Kvavik je ocenila da se ovi rezultati mogu primeniti i na druge razvijene zemlje.

Ona je ipak napomenula da to ne znači da će svako ko se pridržava zdravih živeti duže od onih koji to ne čine, ali da povećava izglede.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 523 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]