Home » 2011 » Decembar » 4 » Nova nada za obolele od raka dojke
8:55 PM
Nova nada za obolele od raka dojke


Ove godine, milion i po ljudi širom sveta saznaće da imaju rak dojke. Na naučnom skupu o raku dojke, koji je održan u okolini Vašingtona, predstavljene su nove studije o praćenju raka dojke, načinima lečenja, genetici i stopi preživljavanja. Neke studije ponovo su pokrenule kontroverzu o tome ko bi trebalo da se podvrgne testiranju mamografom i kada, dok su druge predstavile napredak u stopi preživljavanja raka dojke u svim stadijumima bolesti.

Pre manje od godinu dana, američki panel stručnjaka izdao je nove smernice, koje su izazvale pometnju kod miliona žena, kojima je iznenada rečeno da im nije potreban redovni pregled mamografom dok ne napune 50 godine. Međutim, u najnovijoj studiji ističe se da je mamograf za žene u četrdesetim godinama dramatično smanjio procenat smrtnih slučajeva od raka dojke.

To je jedna od više studija o raku dojke, koje su predstavljene na naučnom skupu, nedavno održanom u okolini Vašingtona. Studija je pratila milion žena tokom 20 godina. Istraživači su ustanovili da su žene izmedju 40 i 49 godina, koje su imale preglede mamografom najmanje svake druge godine, smanjile šanse da umru od raka dojke za 26 odsto, u odnosu na one koje nisu imale redovne preglede.

Doktorka Dona Pleća iz Medicinskog centra "Kejs" u državi Ohajo kaže da pregledi imaju smisla, "ukoliko počnete sa 40 godina imate mnogo više šansi da ustanovite pojavu kancera u ranoj fazi i mislim da je to najvažnije".

Prošle godine, vladin panel saopštio je da mamografi za žene mlađe od 50 godina mogu da izazovu nepotrebnu nervozu, prekomernu izloženost radijaciji i nepotrebne skupe procedure. Istraživanja su pokazala da brojni lekari nisu poslušali preporuke tog panela i žene koje su preživele rak dojke su im veoma zahvalne.

"Da nisam imala pregled mamografom u četrdesetoj, danas ne bih bila ovde", kaže Nensi Gaul.

"Tih deset godina može da predstavlja ogromnu razliku. Veoma je važno da, kada prave takve preporuke, shvate kakav uticaj one imaju na porodice", smatra En Mari Flin.

Specijalista za rak dojke, doktorka Dženifer Obel kaže da se slaže sa preporukama vladinog panela, ali i sa ženama u svojim četrdesetim koje žele da im se uradi mamograf.

"Žene između 40 i 49 treba da razgovaraju sa svojim lekarima o pozitivnim stranama mamografskih pregleda i mogućim rizicima, a zatim da odluče da li je to dobro za njih", poručuje dr Obel.

Još jedna studija koja je predstavljena na simpozijumu, pokazala je da žene kojima je uspostavljena dijagnoza raka dojke, danas žive duže, zbog napretka u načinima lečenja i otkrivanja bolesti.

"Mislim da to dugujemo poboljšanjima u medicinskoj terapiji, što znači hemoterapiji, poboljšanjima u hirurškim pristupima i poboljšanjima u načinu na koji pružamo negu, odnosno da sve radimo koordinisano", kaže dr Obel.

Pre 60 godina, žene kojima je uspostavljena dijagnoza raka dojke imale su 25 odsto šanse da prežive narednih 10 godina. Sada, više od 75 odsto pacijenata živi toliko dugo. Prognoza je još bolja za pacijente sa malim tumorima, koji se nisu proširili, 86 odsto tih pacijenata sada može da očekuje da živi najmanje 10 godina od uspostavljanja dijagnoze. Čak i žene koje imaju rak dojke u poodmakloj fazi - žive duže.

Doktorka Obel očekuje dalja poboljšanja u kontroli ove bolesti i veruje da će rezultati istraživanja o raku dojke pomoći u lečenju i drugih vrsta kancera.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 485 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]