Home » 2011 » Decembar » 5 » Nova tehnika za samouništenje ćelija raka
2:21 PM
Nova tehnika za samouništenje ćelija raka


Grupa francuskih onkologa s Instituta "Kiri" uspela je da stvori "lažne" molekule koji podstiču kancerogene ćelije otporne na radioterapiju na samouništenje.

Radioterapija i hemoterapija uništavaju kancerogene ćelije menjajući njihov genski materijal, ali neke ćelije imaju sposobnost da aktiviraju sopstveni regeneracioni sistem, tako da postaju otporne na terapiju.

"Lažne" ćelije, međutim, "ostavljaju utisak" na kancerogene ćelije da su one u gorem stanju nego što "misle", čime ih podstiču na samouništenje, preneli su francuski mediji.

Molekuli nazvani "Dbait" (Dmamac), zapravo mali delovi DNK koji ostavljaju utisak da su oštećeni, nisu toksični za zdrava tkiva.

Istraživanja obavljena na miševima pokazala su da su kod njih molekuli "Dbait" povećali efikasnost radioterapije i doveli do smanjenja tumora, a u više od 20 odsto slučajeva do njihovog potpunog nestanka.

Ispitivanja na ljudima bi trebalo da počnu krajem 2010. i početkom 2011. godine, a "meta" će biti rak kože (melanom) i invazivni tumor mozga (glioblastom), vrste raka poznate po svojoj otpornosti na terapije.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 337 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]