Home » 2011 » Decembar » 5 » Virus gripa voli suv vazduh
10:36 AM
Virus gripa voli suv vazduh
 

Sa zimom dolazi i grip. Ali, zašto? Zimi, kada je hladno, vazduh je suvlji i napolju, i unutra, a virusu gripa pogoduje suv vazduh, utvrdili su američki naučnici.

Virusi gripa vole što manju vlažnost vazduha i zato se posebno šire u zimskim mesecima. To su utvrdili američki naučnici u istraživanju čiji je cilj bio da se utvrdi dugovečnost virusa gripa i stepen prenošenja u zavisnosti od vlažnosti vazduha. Istraživači su utvrdili da virusima ne pogoduju samo suve, zagrejane prostorije, nego i spoljni vazduh u hladnim i suvim danima.
Apsolutna i relativna vlažnost

Naučnici su tokom proteklih godina u više istraživanja nastojali da utvrde koji su uslovi posebno pogodni za širenje virusa gripa. Posebnu pažnju obratili su na relativnu vlažnost vazduha – veličinu koja pokazuje koji procenat od maksimalno moguće vlažnosti je već dostignut. Relativna vlažnost od sto procenata pokazuje da je vazduh upio svu moguću vlagu na toj temperaturi. Apsolutna vlažnost vazduha pokazuje koliko je ukupno vlage u vazduhu. Kako hladan vazduh može da upije znatno manje vlage od toplog, zimi je apsolutna vlažnost napolju često veoma niska, mada je relativna vlažnost visoka i često ima magle.
Ne zračiti previše

Za preživljavanje i širenje virusa gripa važnija je apsolutna od relativne vlažnosti vazduha, utvrdili su naučnici sa Državnog univerziteta Oregon. Niska apsolutna vlažnost zimi nije samo napolju, nego i u prostorijama ako se one češće zrače i unutra ulazi suv spoljni vazduh. Leti je apsolutna vlažnost znatno veća i napolju, i unutra, jer topli vazduh može da upije mnogo više vlage – to je klima koja virusima gripa, uprkos višim temperaturama, ne odgovara.

Istraživači zato preporučuju da se u bolničkim sobama i prostorijama za prijem hitnih slučajeva obezbedi što veća vlažnost vazduha kako bi se sprečilo širenje zaraze.Međutim, naučnici nisu uspeli da otkriju zašto visoka vlažnost negativno utiče na viruse gripa.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 536 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]