Home » 2011 » Decembar » 4 » Vitaminske potrebe kod dece
1:12 PM
Vitaminske potrebe kod dece
Jesti nutricionistički izbalansirane obroke je odličan izbor kako za decu tako i za odrasle. Ustvari, davati primer deci kako da odaberu dobru hranu je najefektivnija stvar. Na žalost, mnoga deca danas ne znaju da naprave pravi odabir namirnica zato što ni njihovi roditelji ne znaju koji je pravi izbor hrane.

Oni ne poriču da su vitamini i minerali neophodni deci i da će ih zadovoljiti uzimanjem voća i povrća. Takođe se mogu naći i u posnom mesu i mlečnim proizvdima, hrani koju deca zaobilaze kada prave izbor. Zašto baš jesti tu hranu kada na svetu ima toliko mnogo druge hrane u ponudi?

Pogledajte dečijim očima. Šta vidite? Pizza, sladoled, hot-dog, čips, šećerni voćni napici, energetska pića, kolači, torte, slatkiši, bombone, pripremljeni paketi za poneti i ono što je najvažnije sve je spremno odmah samo posetite kiosk brze hrane.

Ako ste ikada pogledali piramidu ishrane, videćete da su i ovi tipovi hrane zastupljeni, ali samo u veoma malim količinama. One ne smeju biti u svakom obroku, pa i između kao užina. Ali one jesu, sve, i to veoma često. to je očigledno gledajući očima dece koja se ne hrane pravilno.

Lošom ishranom deca neće samo biti gojazna, već neće obezbediti dovoljne količine vitamina i minerala organizmu za normalno funkcionisanje. Telo je sposobno da sitetiše samo nekoliko vitamina i minerala, a ostale mora dobiti kroz ishranu.

Od prvog dana života, deci je neophodan vitamin D. Vitamin D je potreban da bi formirali zdravi, jaki zubi i kosti. Rahitis, bolest za koju se smatralo da je iskorenjena, danas je ponovo aktuelna i može biti teško oboljenje. Njegovi simptomi uključuju kosti koje su deformisane i koje su meke i krte. Lobanja, na primer, treba da bude čvrsta i jaka. Jedan od prvih znakova rahitisa je tanka i meka lobanja. Ako se lobanja ne razvija pravilano, kao što je slučaj kod rahitisa, zubi mogu da se ne razvijaju pravilno. Zglobovi, rebra, kolena, članak na nozi mogu se loše razvijati usled nedostatka ovog vitamina.

Nedostaci drugih vitamina neće prouzrokovati tako očigledne posledice na prvi pogled, i to može razlog zašto roditelji ne primećuju da problemi postoje. Vitamini su uključeni u sve funkcije tela kao što su vid, proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, hormona i pravilan razvoj glavnih sistema uključujući imuni sistem , kardiovaskularni sistem i digestivni sistem.

Ako dečija ishrana sadrži hranu koju smo pomenuli u uvodu potrebno je da pod hitno preduzmete korake kako bi se to ispravilo.

Pokušajte da uvedete više vitaminsku hranu u ishrani. U međuvremenu, obezbedite da dete uzima dovoljne količine vitamina kroz dodatke ishrani koja je prilagođena deci. To će obezbediti potrebne količine vitamina deci za njihov pravilan razvoj. I naravno sve to uz konsultaciju sa lekarom.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 494 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]