Home » 2011 » Decembar » 5 » Žvake umesto dezodoransa
10:09 AM
Žvake umesto dezodoransa


Funkcionalne namirnice – to je novi i moderni naziv za jela i pića koja ne služe samo da zasite čoveka, već usput i „rade" na rešavanju određenih problema.

Već duže vremena u radnjama mogu da se kupe margarini koji snižavaju nivo holesterola u krvi ili jogurti koji smanjuju apetit.

Sada, međutim, tržište osvaja čitav trend zvani „Hrana lepote" (Beauty Food), uz slogane kao što je: „jedite da biste bili zdravi i lepi". Savremeni samosvesni potrošači odavno više ne jedu zato što su gladni, već da bi smanjili podočnjake, progustili kosu ili omekšali čukljeve. Tu su marmelada protiv bora, žvakaće gume koje suzbijaju miris znoja, pivo za produženje mladosti („Anti-aging beer") „za telo, duh i dušu", kako to piše na etiketi samostanske pivare u brandenburškom Nojceleu. Takve namirnice već su mogli da vide i posetioci sajma „Zelena nedelja" u Berlinu.
Stručnjaci – skeptični

Organizacije za zaštitu potrošača su skeptične prema trendu „funkcionalnih namirnica". „Tržište namirnica nam je ionako prezasićeno i sada svako pokušava da smisli nešto naročito", kaže jedna predstavnica Centrale za zaštitu potrošača iz Saksonije-Anhalta, i dodaje: „Onaj ko hoće da se hrani zdravo, treba da jede prirodne i neprerađene stvari". Ovakve centrale prenose da prirodno kiselo mleko ispunjava sve zahteve o kojima pompezno govore proizovođači „probiotskih" kiselih mleka. Osim toga, kažu da margarini i mleka koji smanjuju nivo holesterola takvo dejstvo imaju samo u retkim slučajevima, te upozoravaju da je potrošnja preteranih količina takvih namirnica zapravo štetna po zdravlje.
Bombone protiv bubuljica

Potrošačke centrale se nadaju da će Evropska unija ograničiti reklamiranje namirnica koje se oslanja na priče o blagotvornom dejstvu na zdravlje. One tvrde da se u takvim reklamama obećavaju stvari o kojima nema ni jednog jedinog dokaza. U Japanu su dakle u prodaji žvake koje oplemenjuju znoj posebnom aromom, takozvane dezodorans-žvake. U Sjedinjenim Američkim Državama prodaju se bombone protiv bubuljica. A teglica od svega 120 grama marmelade protiv bora u Francuskoj košta sedam evra. U uputstvu piše: „Mesec dana uzimati jednu do dve čajne kašičice dnevno kako bi se ostvarila prava kura podmlađivanja".
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 466 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]