Home » 2011 » Decembar » 5 » Bol u želucu posle obroka
10:16 AM
Bol u želucu posle obroka


Ako osećate bol u stomaku, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje, a hronična bol se pogoršava nakon svakog obroka, reč je o funkcionalnoj dispepsiji. Kod većine pacijenata sa funkcionalnom dispepsijom obroci pogoršavaju simptome koji uključuju stalnu bol u području gornjeg dela abdomena, nadutost, mučninu i druge simptome.

Svrha istraživanja stručnjaka sa univerziteta u Belgiji, koja je uključivala 218 pacijenata, bila je procena učestalosti simptoma vezanih za obroke i posmatranje povezanosti između obroka i specifičnih simptoma. Simptomi su uključivali bol u stomaku, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje.

Učesnici istraživanja su popunili upitnik o simptomima i nakon toga su zamoljeni da ocene različite simptome dok su bili podvrgnuti izdisajnom testu pražnjenja želuca.

Intenzitet svih simptoma povećao se 15 minuta nakon obroka i trajao je puna četiri sata trajanja istraživanja. Vrhunac izraženosti simptoma nadutosti bio je vrlo rano, praćen vrhuncem izraženosti mučnine i podrigivanja i dugotrajnijim bolom i žgaravicom.

Ukupno 79 posto pacijenata opisalo je pogoršanje simptoma povezano sa obrokom. Kod tih pacijenata izražen osećaj punoće nakon obroka bio je najizraženiji simptom, dok je kod pacijenata bez pogoršanja simptoma nakon obroka, najizraženiji simptom bila bol u području gornjeg dela abdomena.

Preosetljivost želuca bila je uobičajenija kod pacijenata sa pogoršanjem simptoma vezanim za obroke nego kod onih kod kojih to nije bio slučaj: 27,5 posto naprema 7,7 posto, istakli su autori.

Rezultati "uverljivo pokazuju da se u velikoj većini pacijenata sa funkcionalnom dispepsijom simptomi pogoršavaju vezano za obroke", zaključio je tim. "Glavna razlika između pacijenata sa i bez samouočenog pogoršanja simptoma nakon obroka je vrsta simptoma koji je najizraženiji".
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 917 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]