Home » 2011 » Decembar » 4 » Brza šetnja smanjuje rizik od raka dojke
8:57 PM
Brza šetnja smanjuje rizik od raka dojke


Žene koje redovno upražnjavaju brze šetnje izložene su manjem riziku od raka dojke posle menopauze, ukazuje nova američka studija.

Dr Heder Elijasen i njene kolege s Harvarda su proučili podatke o 95.396 Amerikanki, koje su praćene 20 godina. U proseku od raka dojke tokom dve decenije oboleva pet odsto američkih žena, preneo je Rojters.

Ispitanice su u pravilnim intervalima prijavljivale stepen svoje aktivnosti i vrste fizičkog angažmana kojim su se bavile.

Tim s Harvarda je, analizirajući uticaj raznih fizičkih aktivnosti na rizik od raka dojke, došao do zaključka da je brza šetnja, koja je najčešći oblik fizičke aktivnosti, istovremeno i najdelotvornija preventiva raka dojke.

Utvrđeno je da su ispitanice koje su brzo hodale bar sat dnevno, bile pod 15 odsto manjim rizikom da obole od raka dojke posle menopauze nego one koje brzo hodaju manje od jednog sata nedeljno.

Čak i one žene koje ne hodaju dovoljno, ali povećavaju fizičku aktivnost posle menopauze, smanjuju na taj način rizik da obole od raka dojke za 10 odsto, ističu stručnjaci s Harvarda.

Dr Elijasen napominje da se ne mora hodati nekim izuzetno brzim tempom - dovoljna je brzina od oko šest kilometara na sat, odnosno takva kod koje nije tako lako održavati konverzaciju kao pri običnoj, laganoj šetnji.

Nije jasno zašto se brzim hodanjem smanjuje rizik od raka dojke. Jedno od mogućih objašnjenja je da se njime postiže smanjenje sadržaja estrogena u krvi, a ovaj hormon može da poveća rizik od rečene vrste raka.

Harvardska studija je, međutim, pokazala da brzo hodanje predstavlja dobru prevenciju i protiv onih vrsta raka koji ne zavise od uticaja estrogena, tako da je jasno da mora da postoje i neka dodatna objašnjenja.

Dr Elijasen navodi da fizička aktivnost povoljno deluje i na hronične zapaljenske procese i povećava osetljivost organizma na insulin.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 525 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]