Home » 2011 » Decembar » 4 » Popodnevna dremka za bolje pamćenje
8:58 PM
Popodnevna dremka za bolje pamćenje


Popodnevni odmor neće vas samo osvežiti, već će pozitivno uticati i na vaše mentalne sposobnosti.

Rezultati istraživanja američkih naučnika ukazuju da san ima regenerativne efekte posle produženog perioda budnosti ali povećava i neurokognitivne sposobnosti u poređenju s tim kakve su bile pre popodnevnog odmora.

Profesor psihologije na Univerzitetu Berkli, Metju Voker, koji je i glavni autor istraživanja, rekao je da su tokom istraživanje naučnici ispitali 39 mladih odraslih osoba podeljenih u dve grupe od kojih se jedna odmarala a druga nje.

U podne bi svi učesnici bili podvrgnuti mentalnim ispitivanjima namenjenim posebno aktiviranju hipokampusa, područja mozga koji pomaže čuvanju informacija - pamćenju. Obe grupe su imale identične rezultate - u 14 sati pripadnici grupe koji su zadržani da bi se odmorili, otišli su da spavaju tokom 90 minuta dok su ostali ostali budni.

Kasnije tokom dana, u 18 sati, svi učesnici ispitivanja ponovo su podvrgnuti nizu mentalnih vežbi u kojima su trebali da memorišu informacije.

Učesnici ispitivanja koji su spavali su mnogo bolje reagovali, pa su čak poboljšali svoje rezultate, istakli su istraživači.

Ovi rezultati su u skladu s njihovom hipotezom prema kojoj je san potreban da bi se kratkoročno ispraznila memorija mozga i napravilo mesta za novu informaciju, kazao je Voker prilikom predstavljanja rezultata istraživanja.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 290 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]