Home » 2011 » Decembar » 5 » Uticaj hormona u menopauzi
1:07 PM
Uticaj hormona u menopauzi


Kod žena u menopauzi koje su pod hormonskom terapijom dolazi do ubrzanog nestajanja moždanog tkiva pokazali rezultati istraživanja američkog naučnog časopisa "Neurolodži".

Uobičajene hormonske terapije koje se prepisuju ženama u menopauzi ubrzavaju gubitak moždanog tkiva u odnosu na tempo koji se smatra normalim u njihovim godinama, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja, objavljeni u američkom naučnom časopisu "Neurolodži".

U okviru inicijative za ispitivanje pamćenja žena sprovedena je klinička analiza tokom koje su snimci magnetne rezonance mozga 1.400 žena, snimljeni osam godina nakon početka istraživanja, pokazali veće smanjenje moždanog tkiva kod učesnica koje su pod hormonskom terapijom.

Smanjenje tkiva je zahvatalo dve oblasti mozga koje utiču na opažanje i pamćenje: frontalni lobus i hipokamp, što povećava opasnost od demencije, objavio je francuski dnevnik "Mond".

Istraživanje je pokazalo da je frontalni lobus žena podvrgnutih hormonskim terapijama u proseku bio manji za 2,37 kubnih centimetra od lobusa žena koje su primale placebo.

Obim hipokampa žena pod hormonskom terapijom je, takođe, bio manji za 0,10 kubnih centimetra u odnosu na hipokamp žena koje nisu bile lečene hormonima.

Raniji rezultati istraživanja pokazali su da terapija estrogenima u kombinaciji s progesteronima povećava opasnost od demencije i dovodi do smanjenja saznajnih sposobnosti kod žena starijih od 65 godina.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 592 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]