Home » ZDRAV ZIVOT

Još jedan važan član porodice B-kompleksa je i vitamin B3. On olakšava procese koji su uključeni u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, više od 50 enzima je u mogućnosti da funkcioniše pravilno zahvaljujući ovom vitaminu. Niacin, kako je još poznat, jedan je od stabilnijih vitamina i uspešno opstaje i pored kiseonika, toplote i kisele sredine.

Niacin ima zanimljiv efekat na arterije. Prvo, ovaj vitamin pomaže proširenju arterija, koje omogućava da krv lakše protiče. Takođe snižava nivo lošeg holesterola (LDL) i tako pomaže sprečavanju taloženja na krvne sudove. Rezultat je poboljšanje protoka krvi i smanjenje rizika od srčanog udara.

Vitamin B3 takođe igra važnu ulogu u održavanju normalnog funcionisanja nervnog sistema, digestivnog trakta i celokupnog mentalnog sistema. Zdrava koža zahteva redovan unos ovog vitamina. On je takođe potreban za proizvodnju različitih hormona uključujući i progesteron i testosteron.

Poput ostalih B vitamina ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 543 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)



Vitamin B5 član je porodice vitamina B-kompleksa. Takođe je poznat i kao Pantotenska kiselina, ovaj vitamin se koristi u gotovo svim procesima koji se odvijaju u telu. Vitamin B5 se rastvara u vodi i kao takav ima ga u ogromnim količinama.

Kolika je važnost ovog vitamina za telo? Počećemo da, kao i drugi vitamini familie B-kompleksa, učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina.

Osim toga, Pantotenska kiselina je stimulans nadbubrežne žlezde. Kao stimulator proizvodnje hormona nadbubrežne, naročito kortizona. Za vitamin B5 se veruje da smanjuje umor i da povećava idržljivost. Pantotenska kiselina je takođe presudna u proizvodnji antitela. Mnogi stručnjaci slažu se sa činjencom da vitamin B5 može pomoći u odbrani od simptoma stresa, nemira, pa čak i depresije.

Vitamin B5 smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i samim time smanjuje rizik od oboljenja srca. On može preventivno delovati na pojavu artritisa ili čak ublažiti bolove prouzrokovane ovi ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 453 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)



Vitamin B6, takođe poznat i kao piridoksin ili piridoksalfosfat, ima najbrži metabolizam od svih vitamina B-komopleksa. On je takođe vitamin rastvorljiv u vodi. Zbog svog ubrzanog metabolizma i dobre rastvorljivosti, on veoma brzo putuje kroz telo. Toliko brzo da je potrebno svega 8 sati da vitamin B6 prođe kroz ceo proces. Zbog ove činjenice je neophodno da se ovaj vitamin unosi u organizam redovno.

Kao i ostali vitamini B-grupe, piridoksin ima ulogu u procesu metabolizma masti, proteina i ugljenih hidrata i pretvaranju u energiju u oblik koji je pogodan da telo koristi. Vitamin B6 pospešuje produkciju hemoglobina omogućavajući gvožđe u većim količinama. Ovaj vitamin takođe učestvuje i proizvodnji preko 60 različitih hormona, enzima, prostaglandina i neurotransmitera. Vitamin B6 direktno učestvuje u proizvodnji regulatora raspoloženja, sna i apetita koji se naziva steroin.

Vitamin B6 preventivno deluje na stvaranje bubrežnog kamena i adekvatne količine ovog vitam ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 495 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

 

Vitamin B9, koji je poznatiji kao Folna kiselina, je rastvorljiv u vodi i član je porodice B vitamina. Ovaj vitamin se lako uništava tokom procesa kuvanja pa ga treba uzimati iz namirnica koje nisu termički obrađene. Takođe, kao i ostali vitamini koji su rastvorljivi u vodi, telo ga ne može skladištiti pa se mora konstantno unositi. Budući da se razgrađuje tokom pripreme hrane mora se obezbediti konstantan unos Folne kiseline.

Poput i ostalih vitamina B grupe, i vitamin B9 igra važnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata i pretvaranju energije koja je neophodna organizmu. Folna kiselina pomaže organizmu i na mnogo drugih načina.

Vitamin B9 je neophodan u procesu formiranja DNK i ostalih nukleinskih kiselina. Kako se DNK i druge nukleinske kiseline formiraju zajedno sa novim ćelijama. Ovaj vitamin igra glavnu ulogu u sposobnosti tela u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, a i takođe ima i glavnu ulogu u borbi protiv amino kiseline homocistein. ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 458 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)



Jedan od najpoznatijih vitamina je sigurno vitamin C ili askorbinska kiselina. Ovaj vitamin rastvorljiv u vodi igra veoma veliki broj važnih funkcija u organizmu. Kako je ratsvorljiv u vodi, ona količina koju telo ne upotrebi eliminiše se urinom. I ako nisu poznati problemi koji su prouzrokovani prekomernim unosom ovog vitamina ipak treba se ograničiti na preporučeni dnevni unos vitamina C.

Verovatno je najvažnija funkcija vitamina C njegov antioksidativni efekat. Oksidansi su slobodni radikali koji ako nisu pod kotrolom mogu oštetiti ćelije. Na isti način kao što rđa uništava spoljašnjost automobila, tako slobodni radikali uništavaju kožu i druge delove tela.

Vitamin C je neophodan da bi telo bilo u mogućnosti da proizvodi kolagen, koji koži daje mogućnost da zadrži svoju elastičnost. Vitamin C takođe pospešuje sposobnost tela u regeneraciji oštećenog tkiva.

Vitamin C potreban je u procesu metabolizma folne kiseline, gvožđa, tirozina i fenilalanina. Telo n ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 470 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)



Vitamin D, ponekad ga nazivaju i antirahitični vitamin, je jedini vitamin koji je telo sposobno da samo proizvede. Jedini uslov je da telo mora biti izloženo sunčevoj svetlosti da bi se sintetisao ovaj vitamin. Nije neophodno da se sunčanju posveti mnogo vremena da bi se postigli efekti. Jedan sat nedeljno je sasvim dovoljno. Ostale količine koje su telu neophodne moraju se uneti ishranom ili dodacima.

Vitamin D je veoma stabilan vitamin rastvorljiv u mastima. Kao i drugi vitamini rastvorljivi u mastima i vitamin D telo može deponovati za kasnije potrebe. Budući da je stabilan, on nije podležan degradaciji tokom procesa pripremanja hrane.

Vitamin D pomaže telu u apsorbciji kalcijuma i tome se obezbeđuju da kosti budu jače, manje krte i teže lomljive. Dovoljne količine vitamina D u velikoj meri smanjuju rizik od osteoporoze i sličnih oboljenja. On može ublažiti efekate artritisa i držati bol pod kontrolom. Vitamin D je takođe neophodan u procesu apsorbcije fosfora ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 440 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Vitamin E (Alfa-tokoferol)

Vitamin E je rastvorljiv u mastima i kao takav predstavlja kombinaciju hemijskih jedinjenja koja uključuju alfa-tokoferol. Sva tkiva u telu sadrže vitamin E, ali najveće koncentracije se nalaze u hipofizi i nadbubrežnoj žlezdi. Kako telo nije u stanju da proizvodi ovaj vitamin, ono se mora osloniti na ishrani i dodatke da bi se obezbedila preporučena dnevna doza.

Vitamin E je još jedan od važnih vitamina koji pomaže organizmu na mnogo načina. Prvo i najvažnije, on je antioksidans i kao takav neutralizuje slobodne radikale i štiti organizam od mogućih oštećenja. Zajedno sa vitaminom C i vitaminom A, ovi antioksidansi pomažu u usporavanju starenja i mogu pomoći u prevenciji raka prostate i drugih vrsta raka.

Druga važna uloga vitamina E u organizmu je održavanju LDL holesterola na najnižem nivou. LDL je loš holesterol koji vremenom može prouzrokovati oštećenja arterija i bolesti srca prouzrokovane krvnim ugrušcima.

Vitamin E podstič ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 510 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)



Kao član porodice vitamina B-kompleksa, vitamin H je verovatno poznatiji pod nazivom Biotin ili vitamin B7. Vitamin H je vitamin rastvorljiv u vodi, što bi značilo da ukoliko ga organizam ne iskoristi on se eliminiše urinom. Za razliku od ostalih vitamina koje telo uzima iz hrane, ovaj vitamin se sintetiše uz pomoć bakterija koje se nalaze u debelom crevu. Kako su dnevne potrebe za ovim vitaminom male, i kako je prisutan u mnogim namirnicama, i kako je telo sposobno da ga proizvodi, veoma retko se sreće nedostatak vitamina H.

Jedan od biotinovih glavnih zaduženja je da obezbedi pravilan rast. On pomaže proces sinteze DNK, RNK i nukleinske kiseline. Ćelijama je posebno važan ovaj vitamin jer im je neophodan za pravilan rast i regeneraciju. Telu je potreban vitamin H i u proizvodnji masnih kiselina. Nervnom sistemu i mišićima su neophodne zalihe vitamina H i on je veoma važan u proizvodnji koštane srži. Biotin je uključen i u proces prenosa ugljen dioksida.

Kao i ko ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 512 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

 

Vitamin K je još jedan od vitamina rastvorljivih u mastima koji se sreće u tri različite forme koje su međusobno veoma slične. Ovaj vitamin telo je sposobno da samo obezbedi pomoću bakterija koje se nalaze u debelom crevu.

Vitamin K se često naziva antihemolargični vitamin jer mu je to jedan od najglavnijih zadataka. Međutim, obavlja i mnoge druge funkcije koje su veoma važne za naš organizam.

Zgrušavanje krvi je neophodno kod zarastanja rana i vitamin K je potreban kako bi to regulisao i stvorio ugrušak koji će zaustaviti krvarenja. Zanimljivo je da novorođenčad nemaju bakterije neophodne za prizvodnju vitamina K. Zato je neophodno da ih se obezbedi vitamin K dok njhov organizam ne bude sposoban da da sam sintetiše.

Vitamin K igra glavnu ulogu u prevenciji koronarnih oboljenja. On taj zadatak obavlja tako što kalcijum drži daleko od zidova arterija. Kako kalcijum nije prisutan, on ne može oštetiti zidove ili zakrčiti arterije ili tkivo oko njih. Kori ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 518 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)



Vitamin P je vitamin rastvorljiv u vodi. Ima kristalnu strukturu i on je tu karatkeristiku uzeo od Bioflovonida. U slučaju vitamina P, njegova glavna funkcija je da odrzava krvni sistem zdravim. Jedini način da ispuni ovaj zadatak je da omogući da kapilari budu otporni na potencijalna krvarenja. To pomaže jačanju kapilara i jača krvni sistem u zaštiti od bolesti i infekcija.

U slučaju vitamina P, veoma je važna njegova aktioksidativna svojstva. Antioksidansi smanjuju loša dejstva slobodnih radikala. Ako ih ne neutralizujemo, slobodni radikali mogu ozbiljno oštetiti ćelije. Oksidacija je ono što se dešava automobilu usled razvoja rđe. Na isti našin kao što rđa uništava automobil, tako isto slobodni radikali uništavaju ćelije. Kako ćelije počnu da odumiru, tako mastaju oboljenja srca i druge bolesti koje prouzrokuju prevremno starenje.

Još jedna veoma bitna karatkareistika vitamina P je njegov anti-inflamatorni efekat. Korišćenjem vitamina P podstiče se brži oporava ... OPSIRNIJE
GRUPA: ZDRAV ZIVOT | PROCITAN: 482 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

« 1 2 ... 6 7 8 9 »