Potrebno je:
10 jaja 10 kašika šećera 10 kašika brašna
Nadev: 8 jaja 400 g šećera u prahu 200 g čokolade 500 g maslaca
Glazura: 250 g ušpinovanog šećera Priprema:
Penasto umutiti belanca, lagano dodavati šećer i jedno po jedno žumance. Kada je masa penasta, dodati joj jednu po jednu kašiku brašna, uz neprestano mešanje. Od ove mase peći deset kora u posebnom plehu za doboš tortu.
U međuvremenu, ulupati cela jaja sa šećerom u prahu i kuvati na pari. Kada krem počne da se zgušnjava, dodavati omekšalu čokoladu i kuvati još kratko vreme na pari. Ostaviti da se ohladi. Maslac penasto umutiti i dodavati mu jednu po jednu kašiku ohlađenog krema. Ovim nadevom premazati svaku koru i ređati ih jednu na drugu.
Gornju koru preliti ušpinovanim šećerom zlatnožute boje, pa kada se glazura učvrsti, vrelim nožem seći na režnjeve.
|
Potrebno je:
150 g brašna 100 g maslaca 60 g šećera 1 jaje
Za nadev:
100 g mlevenih badema 100 g šećera 1 jaje 50 g maslaca 1 dl konjaka 750 g suvih šljiva 1 dl jakog crnog čaja
Priprema:
Dan ranije očistiti suve šljive od koštica i potopiti u čaj kome je dodat konjak.
Napravti testo od brašna, maslaca, šećera i jajeta. Kada se dobije glatka masa, ostaviti da se odmori 20 minuta, a potom je još jednom premesiti. Razvući testo na dasci posutoj brašnom i njime obložiti kalup za pečenje.
Nadev napraviti od mlevenih badema, šecera, jajeta i razmekšalog maslaca. Ovaj krem preliti preko testa.
Peći 30 minuta u pećnici zagrejanoj na 200°C.
Kada je torta pečena, odozgo poređati suve šljive. Služiti toplo ili hladno.
|
Sastojci 200 g putera 100 g brašna 300 g mlevene praške šunke 400 g šampinjona 6 jaja 3 dl kisele pavlake šoljica mleka glavica crnog luka prezle malo parmezana veza peršuna so
Priprema Penasto umutiti puter pa dodati žumanca, mleko, brašno i soli po ukusu. Kada se sve sjedini, uz lagano mešanje dodati sneg od šest belanaca. U podmazan kalup za tortu sipati masu i peći na umerenoj temperaturi. Pečenu tortu prohladiti i preseći na tri dela. Šampinjone iseckati na listiće i prodinstati zajedno sa sitno sečenim lukom. Dodati malo prezle, sečeni peršun, pola čaše kisele pavlake i soli po ukusu. Ovim filom premazati donji deo torte. Preko staviti drugi deo torte i njega filovati šunkom pomešanom sa pola čaše pavlake. Preko nadeva staviti gornji deo torte, premazati ga sa pola čaše pavlake, posuti parmezanom i ukrasiti listićima peršuna.
|
Sastojci 100 g ekspandiranog pirinča 200 g čokolade za kuvanje 2 kašike ulja 3 dl biljne pavlake 250 g jagoda
Priprema Otopite čokoladu na pari sa uljem i u to dodajte pirinač. Masu sipajte u nauljen kalup za torte i stavite u frižider da se stegne. Ulupajte pavlaku i dodajte naseckane jagode, a nekoliko jagoda ostavite za dekoraciju. Preko stegnute čokolade nanesite šlag i ukrasite celim jagodama.
Savet Neprijatelji čokolade su vlaga i po
|
Sastojci 500 g lisnatog testa 0,5 l biljne pavlake 500 g jagoda 50 g šećera
Priprema Razvucite lisnato testo, stavite u pleh odgovarajuće veličine i pecite u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Koru izvadite, ohladite, presecite dva puta i nafilujte umućenom biljnom pavlakom i jagodama. Tortu pospite šećerom u prahu.
Savet Ako ne jedete jagode istog dana kada ste ih kupili, čuvajte ih u frižideru prekrivene aluminijumskom folijom da ostala hrana ne bi poprimila njihov miris
|
Sastojci 2 pakovanja tost hleba 400 g majoneza 2 pavlake 6 kiselih krastavaca 4 jajeta 200 g šunke 150 g kačkavalja 100 g sira
Priprema U prvi fil stavite iseckana jaja i krastavce i na to dodajte jednu pavlaku i 200 grama majoneza. U drugi fil stavite seckanu šunku i izgnječen sir i na to jednu pavlaku i 200 grama majoneza. Sve lepo sjedinite, i prvi i drugi fil. U pleh ređajte tost hleb, premažite prvim filom, prekrijte sledećim redom tosta, a onda sledi drugi fil. Kada iskoristite sav fil i tost, preko svega izrendajte kačkavalj.
Savet Ovo lagano predjelo biće ukusnije ako ga spremate danas za sutra, jer će se svi sastojci sjediniti a tost upiti svu pikantnu aromu
|
Sastojci litar gustog soka od pomorandže 5 pudinga od vanile 10 kašike šećera 2 margarina 300 g šećera u prahu 300 g šlaga 100 g čokolade 15 krem bananica 300 g mlevenog keksa
Priprema U litru soka skuvajte puding sa 10 kašika šećera. Umutite margarin sa šećerom u prahu. Kada se puding prohladi, sjedinite. Toj smesi dodajte i 100 g umućenog šlaga. Masu podelite na tri dela. U prvi deo dodajte mleveni keks i oblikujte tortu, drugi deo seckane krem bananice, treći deo 100 g rendane čokolade. Odozgo stavite 200 g umućenog šlaga.
Savet Uz ovu laganu poslasticu prijaće vam čaša nekog desertnog vina
|
Sastojci 250 g margarina 250 g šećera u prahu 300 g mlevenih lešnika 300 g mlevenog keksa 400 ml biljne pavlake kilogram banana toping od čokolade
Priprema Puter ili margarin umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte očišćene i iseckane banane. Sve to umutite, pa spojte s mlevenim lešnicima i mlevenim keksom. Od dobijene mase oblikujte tortu (okruglu ili četvrtastu, prema želji). Spolja je celu premažite umućenom pavlakom. Ukrasite topingom.
Savet Nemojte banane odvajati iz grozda jer se tako brže kvare
|
Sastojci 800 g šlaga 300 g mlevenog keksa 0,5 kg kajsija 2 „simke" od jagode
Priprema Umutite šlag i podelite na tri dela. U prvi deo dodajte keks i razvucite na tabli koru debljine prsta. U drugi deo dodajte sitno seckane kajsije, to nek bude druga kora. U treći deo dodajte seckane „simke" i tim delom završite tortu. Po vrhu ukrasite seckanim kajsijama.
Savet Za pripremu ove torte neće vam trebati puno vremena, a prijaće svima tokom tropskih vrućina
|
Sastojci 1,5 l mleka 4 pudinga od vanile 2 pudinga od čokolade 150 g šećera 375 g margarina 3 kesice vanil šećera 300 g keksa 300 g oraha 300 g kokosa
Priprema U pola litra mleka skuvati dva pudinga od čokolade sa 50 g šećera. U vruć puding umešati 125 g margarina, dodati vanil šećer i mleveni keks. U litar mleka skuvati četiri pudinga od vanile sa 100 g šećera i dodati 250 g margarina. Masu prepoloviti i u jedan deo dodati vanil šećer i kokos, a u drugi deo vanil šećer i mlevene orahe. U kalup za tortu sipati filove jedan na drugi, redosledom kojim su napravljeni. Ohladiti tortu, ukrasiti šlagom, posuti rastopljenom čokoladom i poslužiti.
Savet
Kalup za tortu najlakše ćete oprati ako ga odmah, dok je još topao, istrljate novinskim papirom i uklonite sve ostatke testa. Zatim ga operete na uobičajen način.
|
|