Home » MOJA KUHINJA
Potrebno je:

10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna

Nadev:
8 jaja
400 g šećera u prahu
200 g čokolade
500 g maslaca

Glazura:
250 g ušpinovanog šećera
Priprema:

Penasto umutiti belanca, lagano dodavati šećer i jedno po jedno žumance. Kada je masa penasta, dodati joj jednu po jednu kašiku brašna, uz neprestano mešanje. Od ove mase peći deset kora u posebnom plehu za doboš tortu.

U međuvremenu, ulupati cela jaja sa šećerom u prahu i kuvati na pari. Kada krem počne da se zgušnjava, dodavati omekšalu čokoladu i kuvati još kratko vreme na pari. Ostaviti da se ohladi. Maslac penasto umutiti i dodavati mu jednu po jednu kašiku ohlađenog krema. Ovim nadevom premazati svaku koru i ređati ih jednu na drugu.

Gornju koru preliti ušpinovanim šećerom zlatnožute boje, pa kada se glazura učvrsti, vrelim nožem seći na režnjeve.
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 568 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)


Potrebno je:

150 g brašna
100 g maslaca
60 g šećera
1 jaje

Za nadev:

100 g mlevenih badema
100 g šećera
1 jaje
50 g maslaca
1 dl konjaka
750 g suvih šljiva
1 dl jakog crnog čaja

Priprema:

Dan ranije očistiti suve šljive od koštica i potopiti u čaj kome je dodat konjak.

Napravti testo od brašna, maslaca, šećera i jajeta. Kada se dobije glatka masa, ostaviti da se odmori 20 minuta, a potom je još jednom premesiti. Razvući testo na dasci posutoj brašnom i njime obložiti kalup za pečenje.

Nadev napraviti od mlevenih badema, šecera, jajeta i razmekšalog maslaca. Ovaj krem preliti preko testa.

Peći 30 minuta u pećnici zagrejanoj na 200°C.

Kada je torta pečena, odozgo poređati suve šljive. Služiti toplo ili hladno.
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 565 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
200 g putera
100 g brašna
300 g mlevene praške šunke
400 g šampinjona
6 jaja
3 dl kisele pavlake
šoljica mleka
glavica crnog luka
prezle
malo parmezana
veza peršuna
so

Priprema
Penasto umutiti puter pa dodati žumanca, mleko, brašno i soli po ukusu. Kada se sve sjedini, uz lagano mešanje dodati sneg od šest belanaca. U podmazan kalup za tortu sipati masu i peći na umerenoj temperaturi. Pečenu tortu prohladiti i preseći na tri dela. Šampinjone iseckati na listiće i prodinstati zajedno sa sitno sečenim lukom. Dodati malo prezle, sečeni peršun, pola čaše kisele pavlake i soli po ukusu. Ovim filom premazati donji deo torte. Preko staviti drugi deo torte i njega filovati šunkom pomešanom sa pola čaše pavlake. Preko nadeva staviti gornji deo torte, premazati ga sa pola čaše pavlake, posuti parmezanom i ukrasiti listićima peršuna.
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 555 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
100 g ekspandiranog pirinča
200 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
3 dl biljne pavlake
250 g jagoda

Priprema
Otopite čokoladu na pari sa uljem i u to dodajte pirinač. Masu sipajte u nauljen kalup za torte i stavite u frižider da se stegne. Ulupajte pavlaku i dodajte naseckane jagode, a nekoliko jagoda ostavite za dekoraciju. Preko stegnute čokolade nanesite šlag i ukrasite celim jagodama.

Savet
Neprijatelji čokolade su vlaga i po
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 518 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
500 g lisnatog testa
0,5 l biljne pavlake
500 g jagoda
50 g šećera

Priprema
Razvucite lisnato testo, stavite u pleh odgovarajuće veličine i pecite u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Koru izvadite, ohladite, presecite dva puta i nafilujte umućenom biljnom pavlakom i jagodama. Tortu pospite šećerom u prahu.


Savet
Ako ne jedete jagode istog dana kada ste ih kupili, čuvajte ih u frižideru prekrivene aluminijumskom folijom da ostala hrana ne bi poprimila njihov miris
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 548 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
2 pakovanja tost hleba
400 g majoneza
2 pavlake
6 kiselih krastavaca
4 jajeta
200 g šunke
150 g kačkavalja
100 g sira

Priprema
U prvi fil stavite iseckana jaja i krastavce i na to dodajte jednu pavlaku i 200 grama majoneza. U drugi fil stavite seckanu šunku i izgnječen sir i na to jednu pavlaku i 200 grama majoneza. Sve lepo sjedinite, i prvi i drugi fil. U pleh ređajte tost hleb, premažite prvim filom, prekrijte sledećim redom tosta, a onda sledi drugi fil. Kada iskoristite sav fil i tost, preko svega izrendajte kačkavalj.

Savet
Ovo lagano predjelo biće ukusnije ako ga spremate danas za sutra, jer će se svi sastojci sjediniti a tost upiti svu pikantnu aromu
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 561 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
litar gustog soka od pomorandže
5 pudinga od vanile
10 kašike šećera
2 margarina
300 g šećera u prahu
300 g šlaga
100 g čokolade
15 krem bananica
300 g mlevenog keksa

Priprema
U litru soka skuvajte puding sa 10 kašika šećera. Umutite margarin sa šećerom u prahu. Kada se puding prohladi, sjedinite. Toj smesi dodajte i 100 g umućenog šlaga. Masu podelite na tri dela. U prvi deo dodajte mleveni keks i oblikujte tortu, drugi deo seckane krem bananice, treći deo 100 g rendane čokolade. Odozgo stavite 200 g umućenog šlaga.


Savet
Uz ovu laganu poslasticu prijaće vam čaša nekog desertnog vina
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 577 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
250 g margarina
250 g šećera u prahu
300 g mlevenih lešnika
300 g mlevenog keksa
400 ml biljne pavlake
kilogram banana
toping od čokolade

Priprema
Puter ili margarin umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte očišćene i iseckane banane. Sve to umutite, pa spojte s mlevenim lešnicima i mlevenim keksom. Od dobijene mase oblikujte tortu (okruglu ili četvrtastu, prema želji). Spolja je celu premažite umućenom pavlakom. Ukrasite topingom.

Savet
Nemojte banane odvajati iz grozda jer se tako brže kvare
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 572 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
800 g šlaga
300 g mlevenog keksa
0,5 kg kajsija
2 „simke" od jagode

Priprema
Umutite šlag i podelite na tri dela. U prvi deo dodajte keks i razvucite na tabli koru debljine prsta. U drugi deo dodajte sitno seckane kajsije, to nek bude druga kora. U treći deo dodajte seckane „simke" i tim delom završite tortu. Po vrhu ukrasite seckanim kajsijama.

Savet
Za pripremu ove torte neće vam trebati puno vremena, a prijaće svima tokom tropskih vrućina
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 586 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

Sastojci
1,5 l mleka
4 pudinga od vanile
2 pudinga od čokolade
150 g šećera
375 g margarina
3 kesice vanil šećera
300 g keksa
300 g oraha
300 g kokosa

Priprema
U pola litra mleka skuvati dva pudinga od čokolade sa 50 g šećera. U vruć puding umešati 125 g margarina, dodati vanil šećer i mleveni keks. U litar mleka skuvati četiri pudinga od vanile sa 100 g šećera i dodati 250 g margarina. Masu prepoloviti i u jedan deo dodati vanil šećer i kokos, a u drugi deo vanil šećer i mlevene orahe. U kalup za tortu sipati filove jedan na drugi, redosledom kojim su napravljeni. Ohladiti tortu, ukrasiti šlagom, posuti rastopljenom čokoladom i poslužiti.

Savet

Kalup za tortu najlakše ćete oprati ako ga odmah, dok je još topao, istrljate novinskim papirom i uklonite sve ostatke testa. Zatim ga operete na uobičajen način.
GRUPA: MOJA KUHINJA | PROCITAN: 559 | DODAO: luznickiglasnik | DATUM: 2011-12-04 | KOMENTARI (0)

1 2 »