Home » 2011 » Decembar » 5 » Arsenik i otrov i lek
1:10 PM
Arsenik i otrov i lek


Kineski lekari uspešno su i bezbedno izlečili pacijente obolele od leukemije i raka koštane srži, kombinujući arsenik i vitamin A.

Grupi od 85 bolesnika obolelih od leukemije i raka koštane srži kineski stručnjaci davali su terapiju u kojoj je kombinovan arsenik i vitamin A.

Ispitanici su nadgledani u proseku 70 meseci nakon čega je utvrđeno da je kod 80 pacijenata došlo do potpunog izlečenja, saopšteno je u najnovijoj studiji objavljenoj u Hongkongu.

Pri tom lekari nisu pronašli nikakve neželjene efekte na funkciju srca i bubrega.

"Dve godine posle terapije, pacijenti su i dalje imali arsenik u krvi i urinu, ali u dozvoljenim granicama", navodi se u istraživanju.

Naučnici tvrde da je terapija bila efikasna i da je delovala bolje od uobičajenih lekova.

Autori studije naglasili su da je terapija namenjena isključivo pacijentima sa nekim oblicima leukemije, kao i rakom koštane srže.

Iako su stručnjaci verovali da je vitamin A dobar dodatak uz neku terapiju, prvi put je korišćen na taj način i tokom dužeg perioda.

Još od 18. veka sastojci arsenika su korišćeni kao lek. Američko Ministarstvo zdravlja odobrilo je upotrebu arsenika za lečenje pacijenata s rakom koštane srži i leukemijom 2000. godine.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 572 | Added by: luznickiglasnik | Tags: Arsenik i otrov i lek | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]