Home » 2011 » Decembar » 5 » Brusnica izvor zdravlja
10:17 AM
Brusnica izvor zdravlja


Brusnica je prava riznica različitih zaštitnih materija i blagotvorno deluje na zdravlje, iako je nekima, možda, previše kisele jer sadrže mnogo vitamina C, piše časopis "Nutricionist".

Uz vitamine, minerale i druge hranjive elemente, kao što su vitamini A i C, kalijum, biljna vlakna, u njima su otkriveni i brojni bioflavonoidi koji imaju snažno antioksidantsko delovanje, vrlo važno u preventivi i smanjivanju rizika obolevanja od različitih oblika karcinoma, posebno raka dojke i debelog creva.

Osim toga, antioksidansi pomažu i u prevenciji određenih faktora koji podstiču nastanak bolesti krvnog sistema.

Američki Nacionalni institut za zdravlje finansira istraživanja o uticaju brusnica na srčane bolesti, koja pokazuju da tri čaše soka od brusnica na dan povećavaju nivo antioksidansa u plazmi više od 120 odsto.

Na taj način se u krvi podiže nivo dobrog holesterola (HDL), te se rizik od bolesti srca i krvnog sistema smanjuje za čak 40 odsto.

Hipurična kiselina, koja se nalazi u brusnicama, je prirodni antibiotik. Pripisuje joj se antibakterijska i antifungalna (protiv gljivica) svojstva.

Antocianini i proantocianidi iz brusnica pomažu pri obnovi stanica koje su odgovorne za vid.

Istraživanjima se takođe došlo do saznanja da brusnice mogu spečiti propadanje zuba i nastanak karijesa, a za dijabetičare je korisna jer snižava glukozu u krvi.

Naučnici tvrde da su još američki Indijanci koristili brusnice kao lek. Mešali su ih s kukuruznim brašnom, a zatim su smesu stavljali na rane da bi sprečili trovanje krvi.

Od njih su pripremali i jelo koje su zvali pimecan - sušeno i usitnjeno meso ili ribu pomešali bi s mašću i brusnicama i od te smese su mesili pogačice koje su sušili na suncu.

Tokom dugih zima te pogačice su bile bogat izvor proteina i vitamina, tim pre što se brusnice sporo kvare jer sadrže mnogo pektina.

Pošto su bogate vitaminom C, pomorci, kojima je pretila opasnost od skorbuta, u prošlosti su imali običaj da na duga putovanja ponesu bačve pune brusnica.

Prema predanju, Indijanci su 1621. godine doneli doseljenicima brusnice kad su prvi put bili na proslavi Dana zahvalnosti. Bila je to trodnevna svečanost koju je priredio Vilijam Bradford, upravnik doseljeničke kolonije u Plimutu.
Category: ALTERNATIVNA MEDICINA | Views: 562 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]