Home » 2011 » Decembar » 5 » Daljinsko merenje šećera u krvi
2:25 PM
Daljinsko merenje šećera u krvi


Uprava za kontrolu hrane i lekova Sjedinjenih Američkih Država odobrila je upotrebu prvih uređaja za daljinsko merenje šećera u krvi.

Ljudi oboleli od ozbiljnijih oblika dijabetesa moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi svakih nekoliko sati, što je mukotrpna obaveza, posebno noću. Takav život naročito je neprijatan za obolelu decu i njihove roditelje ali je rešenje, kako se čini, konačno pronađeno.

Uređaji se sastoje od tanke, elasticne pločice, nalik na malo veći flaster, sa sićušnom iglicom koja se zalepi za kožu u predelu stomaka. Ugrađeni senzor meri nivo glukoze u ćelijskoj tečnosti i šalje signale bežičnim putem u prijemnik, veličine mobilnog telefona.

Osobe koje su isprobale novi uređaj kažu da im je u početku iglica predstavljala izvesnu neprijatnost ali da su se ubrzo navikli.

Prijemnik neprestano kontroliše nivo šećera i zvučnim signalom upozorava ako pređe određenu granicu.

Novi monitori još nisu potpuno eliminisali potrebu za povremenim testiranjem krvi uz pomoć klasičnih lanseta, a pločica sa iglicom mora da se menja svakih tri do pet dana. Proizvođači, međutim, kažu da stalno usavršavaju svoje uređaje.

Cena je za sada još visoka - između 500 i 2.000 dolara, plus 35 dolara za senzor koji mora često da se menja.

Istraživači procenjuju da su veoma blizu konstruisanja uređaja koji će ne samo meriti nivo šećera već i automatski ubrizgavati insulin u organizam kada je potrebno.
Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 753 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]