Home » 2011 » Decembar » 4 » DUNJA-podstiče rad creva, pomaže u lečenju anemije i dijareje, ublažava nesanicu i otklanja zadah iz usta
2:06 AM
DUNJA-podstiče rad creva, pomaže u lečenju anemije i dijareje, ublažava nesanicu i otklanja zadah iz usta
Podstiče rad creva, pomaže u lečenju anemije i dijareje, ublažava nesanicu i otklanja zadah iz usta


Osim minimalne količine kalorija i masti, dunja je bogata proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina. Od vitamina, najviše ima vitamina C. Ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Od minerala su najzastupljeniji bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor. Semenke dunje sadrže čak 15 odsto ulja i zavidne količine amigdalina. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Leči anemiju, disajne puteve, podstiče varenje
Listovi i seme dunje se od davnina koriste za pravljenje lekovitih sokova, čajeva, sirupa i raznih drugih preparata. Plod dunje je sjajno sredstvo u lečenju anemije. Sluz pripremljena od dunjinog semena koristi se u lečenju rana koje nastaju dugotrajnim ležanjem bolesnika i opekotina. Dunja se koristi i za pripremanje obloga kod upaljenih očiju i otvorene ispucale kože, naročito na bradavicama koje se javljaju na prstima. Dunja je veoma pogodno sredstvo i u lečenju sluzokože ždrela, krajnika i disajnih puteva. Čaj od plodova pije se kod promuklosti, kašlja i bronhitisa. Kod upale želudačne i crevne sluzokože preporučuje se kuvana dunja. S obzirom na to da dunja steže, preporučuje se za lečenje rana, a iznutra za ublažavanje jakih dijareja.

U službi lepote
Za lice bez bora i lepo negovane usne narodna medicina našla je odgovor u dunjinim semenkama. Preparat se pravi tako što se jedna kašičica semenki sitno isecka, istuca u avanu, a onda prelije sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešana smesa treba da odstoji deset minuta. Dobijenom mešavinom mažu se ispucale usne i delovi lica sa borama. Da bi efekat bio očekivan, terapija mora biti redovna i dugotrajna.

Dunja kroz vekove

Stari Grci su je obožavali. Kod njih je simbolizovala ljubav i sreću, a najčešće su je pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom i ispekli. U stara vremena dunja je smatrana simbolom plodnosti. Mladenci su morali uoči venčanja da pojedu dunju da bi im brak bio plodan i srećan. Rimljani su od nje izvlačili etarska ulja za proizvodnju parfema. Francuzi vekovima prave sir od dunje, njeni plodovi se kuvaju do čvrstine da mogu da se seku nožem. Ova poslastica je bila posebno omiljena Jovanki Orleanki.



Category: ZDRAV ZIVOT | Views: 573 | Added by: luznickiglasnik | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]