10:10 AM Niskomasni mlečni proizvodi i krvni pritisak | |
Mlečni proizvodi sa smanjenim udelom masnoća pozitivno utiču na krvni pritisak kod starijih osoba, tvrde nova istraživanja. U istraživanju je učestvovao 2290 volontera sa visokim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1845 ispitanika imalo visok krvni pritisak. Prehrambene navike su utvrđene putem upitnika učestalosti unosa hrane. Zdravstveno stanje ispitanika, uključujući i krvni pritisak je praćeno kroz period od 12 meseci. Pokazalo se da ispitanici koji unose najviše niskomasnih mlečnih proizvoda (prosečno 631 g dnevno) imaju značajno niži i sistolički i dijastolički krvni pritisak u poređenju sa ispitanicima koji su imali najniži unos mlečnih proizvoda (prosečno 3.1 g dnevno). Čini se da niskomasni mlečni proizvodi imaju važnu ulogu u prevenciji nastanka hipertenzije, zaključuju autori istraživanja. | |
|
Total comments: 0 | |