Jedna britanska agencija koja se bavi problemima ishrane pokrenula je kampanju protiv masne hrane tvrdeći da je rendani sir bolji za zdravlje nego sir sečen na komade.
Britanci su skloni većem konzumiranju masnih proizvoda i agencija svojom akcijom želi da im skrene pažnju na loše prehrambene navike.
Stručnjaci im, između ostalog, savetuju da jedu rendani sir umesto u kriškama pošto će na taj način konzumirati manje količine.
Kako prenose novinske agencije, kampanja je pokrenuta putem televizije i bilborda kako bi doprla do što širih masa.
Britanci imaju lošije prehrambene navike nego njihovi evropski susedi. Samo njihov doručak sadrži preko 33 grama zasićenih masnoća, mada se muškarcima preporučuje da dnevno konzumiraju 30 grama, a ženama 20 grama masnoće.
|
Novo tumačenje boja i raspoloženja Grupa naučnika sa univerziteta u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi koja se bavila istraživanjem uticaja boja na čovekov svakodnevni život došla je do novih otkrića vezanih za određene boje. Oni tvrde da plava boja, ranije dovođena u vezu sa osećajem mira, ustvari podstiče maštu i kreativnost. Eksperimentišući, naučnici su postavili plave predmete i nameštaj u jednu kuću i konstatovali da je ta boja uticala na povećanje kreativnosti i prihvatanje rizika kod njenih žitelja. Istražujući uticaj crvene boje, utvrdili su da ona podstiče koncentraciju i olakšava usvajanje informacija. Oni kažu da bi crvena boja mogla biti primenjena na vrlo koristan način na nalepnicama sa upozorenjem o štetnosti duvana na kutijama cigareta, u dizajnu kancelarija i učionica ili na primer na panoima sa raznim obaveštenjima ili upozorenjima. Studija čiji su rezultati objavljeni u američkom naučnom časopisu "Sajens" pokazala je kakav su ut
...
OPSIRNIJE
|
Ako osećate bol u stomaku, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje, a hronična bol se pogoršava nakon svakog obroka, reč je o funkcionalnoj dispepsiji. Kod većine pacijenata sa funkcionalnom dispepsijom obroci pogoršavaju simptome koji uključuju stalnu bol u području gornjeg dela abdomena, nadutost, mučninu i druge simptome. Svrha istraživanja stručnjaka sa univerziteta u Belgiji, koja je uključivala 218 pacijenata, bila je procena učestalosti simptoma vezanih za obroke i posmatranje povezanosti između obroka i specifičnih simptoma. Simptomi su uključivali bol u stomaku, nadutost, mučninu, žgaravicu i podrigivanje. Učesnici istraživanja su popunili upitnik o simptomima i nakon toga su zamoljeni da ocene različite simptome dok su bili podvrgnuti izdisajnom testu pražnjenja želuca. Intenzitet svih simptoma povećao se 15 minuta nakon obroka i trajao je puna četiri sata trajanja istraživanja. Vrhunac izraženosti simptoma nadutosti bio je vrlo rano, praćen v
...
OPSIRNIJE
|
Britanska kozmetička industrija godišnje ostvaruje profit od 6 i po milijardi funti, ali ono što se najčešće prećuti upravo je činjenica da su mnoge hemikalije od kojih se sastoje skupe kremice, maskare, ruževi i ostale ženama drage "sitnice", itekako štetne. Novinarka Dawn Mellowship u svojoj je knjizi "Toxic Beauty" otkrila nimalo bezazlene podatke o opasnostima koje skrivaju šarene kozmetičke bočice, piše Daily Mail. Nedavno objavljeno istraživanje otkrilo je da hemikalije koje se najčešće koriste u proizvodnji kozmetike izazivaju neplodnost žena. Najopasnije kozmetičke hemikalije su natrijum lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama. Ova se hemikalija jako brzo upija i taloži u organizmu, na primer u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Kod dece može čak prouzrokovati slepilo. Opasan je i propilen glikol (propylene glycol), nezaobilazan sastojak u
...
OPSIRNIJE
|
Deca rođena u kasno leto ili ranu jesen malo su viša i imaju jače kosti od dece rođene u ostalim godišnjim dobima. Naime, ta deca viša su za oko pola centimetra i imaju malo šire kosti, otkrilo je 18-godišnje istraživanje. To mogu zahvaliti delovanju sunca i vitamina D koji utiče na bebe u zadnjem tromesečju trudnoće, čak i ako majka samo šeta na suncu. Majke koje su trudne tokom zime trebale bi uzimati dodatke ishrani, savetuju naučnici sa Univerziteta Bristol.
Svi koji nedostatak sunca žele nadoknaditi u solariju - greše. Naime, u solariju se koriste uglavnom UVA zraci, dok sunce ima UVB zrake koje podstiču proizvodnju vitamina D.
Naučnici su pratili tri poslednja meseca trudnoće kod čak 7.000 majki. Nakon deset godina toj istoj deci merili su visinu i širinu kostiju. Otkrili su da deca rođena u mesecima u kojima ima malo sunca imaju tanje kosti i prosečno su niža za pola centimetra
|
Američki naučnici tvrde da slušanje muzike tokom jela povećava količinu pojedene hrane i produžava boravak za stolom.
Tokom istraživanja 78 studenata je dobilo zadatak da tokom jedne sedmice vode detaljan dnevnik o tome šta i koliko su pojeli, sa kim su jeli, koliko je ljudi bili za stolom i da li je za vrijeme obroka svirala muzika.
Pokazalo se da slušanje muzike tokom obroka povećava količinu pojedene hrane i produžava boravak za stolom. To potvrđuju i ranija istraživanja koja su pokazala da ljudi popiju više tečnosti ako je muzika glasna, a kad slušaju rok popiju više alkohola.
|
Energično trominutno vežbanje, dva puta tokom sednice može povoljno uticati na delovanje insulina, a time sprečiti razvijanje dijabetesa tipa 2, pokazali su rezultati istraživanja stručnjaka sa Univerziteta Heriot-Vot u Edinburgu. Dijabetes tipa 2 je stanje u kojem organizam postepeno gubi sposobnost odgovarajućeg korišćenja insulina da bi se hrana pretvorila u energiju. Pogađa 246 miliona odraslih širom sveta, prenosi Rojters. Veoma rigorozan način ishrane i znatna, redovna fizička aktivnost mogu da preokrenu tok ove bolesti, ali takvi zahtevi su preteški za mnoge obolele, tim pre što se ona u velikoj meri dovodi u vezu sa neaktivnim načinom života. Džems Timons i njegov tim sa edinburškog univerziteta utvrdili su da samo sedam minuta fizičke aktivnosti nedeljno uspostavlja bolje funkcionisanje insulina. Jake mišićne kontrakcije korisne Šesnaestorica mladića u ranim dvadesetim, relativno slabe kondicije, ali inače zdravi, "vozili su" intenzivno t
...
OPSIRNIJE
|
Osobe koje redovno doručkuju jaja možda su izložene povećanom riziku obolevanja od dijabetesa tipa 2, upozorili su američki stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard. U dugogodišnjem istraživanju obavljenom na 57.000 odraslih Amerikanaca, tim sa Harvarda je utvrdio da su oni koji svakog dana pojedu po jedno jaje izloženi 55 do 77 odsto većem riziku da obole od šećerne bolesti, prenosi Rojters. Jaja, prema njihovom savetu, treba konzumirati umereno - ne više od šest nedeljno. Harvardski stručnjaci ne preciziraju kakva je povezanost uzimanja ove namirnice sa dijabetesom, ali se pretpostavlja da najvažniju ulogu u tome ima holesterol. Neka ranija istraživanja na životinjama su pokazala da hrana bogata masnoćama povećava nivo šećera u krvi, kao i nivo insulina koji prerađuje šećer. Prema rečima vođe istraživanja dr Ljuka Đusa, važno je da osobe sa većim rizikom od dijabetesa (bilo zbog porodične istorije ove bolesti ili zbog gojaznosti)
...
OPSIRNIJE
|
Italijani su na osnovu proučavanja prehrambenih navika i koncentracije C-reaktivnog proteina, zaključili da jedan red crne čokolade svaka 3 dana znatno smanjuje rizik od bolesti srca.
Treba imati na umu da red čokolade (20 g) ima oko 100 kcal. Dobra je vest što je 20 g sasvim dovoljno za unapređenje zdravlja; rezultati ovog istraživanja su pokazali da veća količina čokolade ne osigurava dodatne koristi.
Jeste li znali da crna čokolada ima 8 puta više antioksidansa nego jagode?
|
Mlečni proizvodi sa smanjenim udelom masnoća pozitivno utiču na krvni pritisak kod starijih osoba, tvrde nova istraživanja.
U istraživanju je učestvovao 2290 volontera sa visokim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1845 ispitanika imalo visok krvni pritisak. Prehrambene navike su utvrđene putem upitnika učestalosti unosa hrane. Zdravstveno stanje ispitanika, uključujući i krvni pritisak je praćeno kroz period od 12 meseci.
Pokazalo se da ispitanici koji unose najviše niskomasnih mlečnih proizvoda (prosečno 631 g dnevno) imaju značajno niži i sistolički i dijastolički krvni pritisak u poređenju sa ispitanicima koji su imali najniži unos mlečnih proizvoda (prosečno 3.1 g dnevno).
Čini se da niskomasni mlečni proizvodi imaju važnu ulogu u prevenciji nastanka hipertenzije, zaključuju autori istraživanja.
|
|